Dans met je kwaliteiten

  |   aantrekkelijk gedrag   |   No comment
Kunnen spelen met je kwaliteiten, je sterke punten, is óók flirten.

Kwaliteiten zijn je positieve eigenschappen. Ze zijn een combinatie van gedachten en gedrag die maken dat je iets heel goed doet en die er voor zorgen dat men je waardeert. Tenminste, als je gedrag past bij wat die ander nodig heeft in die situatie en op dat moment. Een belangrijk element van Zakelijk Flirten is dat je afstemt op je gesprekspartner – anders krijg je zo’n horkerige dans tussen ik en jij.

 

Per situatie en per persoon met wie je te maken krijgt zou je moeten bepalen of je het schuifje van je kwaliteiten voluit open zet, bijna dicht houdt of ergens in het midden daarvan gaat zitten, om je doel met die ander te bereiken.

Sandra was een tikkeltje té..

 

Hoe belangrijk en persoonsgebonden dat werkt, blijkt wel uit het verhaal van Sandra, een deelneemster aan één van onze Persoonlijke Presentatie Boosts. Zij had jaren gewerkt als interim-directeur en na al dat schakelen en steeds weer opnieuw haar plek vinden besloot ze voor een vaste, langdurige aanstelling te gaan. Zonder succes.

 

Sandra werd de eeuwige tweede. Men vond haar top: zeer gedreven, goed gebekt en met veel verstand van zaken. MAAR.. ze vonden haar ook te krachtig, zagen haar niet in staat om de verbinding te maken en te behouden met de rest van het team en de organisatie.

Soms kun je helemaal los gaan, soms mag het een paar onsjes minder

 

Sandra hebben we geleerd te spelen met haar kwaliteiten prestatiegerichtheid, hersteldrang en innemendheid; drie krachtige en intense talenten die samen stof doen opwaaien.

 

Wat haar hielp om haar gunfactor te verhogen – en daar draait het bij zakelijk flirten uiteindelijk om – was leren aan te voelen hoever ze de registers van haar kwaliteiten kon/moest open zetten om niet alleen geloofwaardig (power!) maar ook sympathiek (verbonden) over te komen. Want dat is wat er beide nodig is om een goede klik en relatie te creëren met je gesprekspartner(s).

 

Sandra werd de eeuwige tweede. Men vond haar top: zeer gedreven, goed gebekt en met veel verstand van zaken. MAAR.. ze vonden haar ook te krachtig, zagen haar niet in staat om de verbinding te maken en te behouden met de rest van het team en de organisatie.

Bedien bewust jouw kwaliteiten-mengpaneel

Wil jij goed contact opbouwen met je gesprekspartner? Jezelf van je beste kant laten zien?

Verplaats je dan in de gebruiksaanwijzing van de ander en probeer in te schatten hoe ver jij je kwaliteiten ‘open’ kan zetten. Wanneer heb je nog verbinding en wanneer raak je het contact kwijt? Door je te verplaatsen in de gebruiksaanwijzing van ander en daar je gedrag op af te stemmen heb je grote kans dat jullie het gezamenlijke doel bereiken.

 

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, dat beseffen we ons. Met Sandra hebben we dan ook nog een paar vervolggesprekken ingepland waarin ze haar ‘mengpaneel van talenten’ beter heeft leert kennen en bedienen.

Hartelijke groet,

Klazien Tempelaar en Esther Esselbrugge

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.